{ "title": "Kangren Belirtileri", "image": "https://www.kangren.gen.tr/images/kangren-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 21:16:40", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Kangren Belirtileri, Kangren vücutta bölgesel olarak damarların görevini yerine getirememesi sonucunda, o bölgeye kan akışının olmamasından kaynaklı bölgesel cansızlaşmadır. Kangren çeşitleri üç başlık altında toplanmaktadır. Bunlar tıp edebiyatında moist gangrene (Islak kangren), dry gangrene (Kuru kangren), gaseous gangrene (Gazlı kangren) olarak geçmektedir. Islak kangren, kuru kangrenin iltihaplanmış biçimidir. Dokular kan dolaşımının yokluğu nedeniyle yeterince beslenememiş, akabinde mikrop kapmıştır. Bu rahatsızlığa daha çok diyabet hastaları maruz kalmaktadırlar çünkü diyabet hastaları enfeksiyona daha yatkındırlar.

Bu damar hastalığı birçok organda görülebilmektedir. Genelde bacaklarda, kollarda, apandisitte, ince bağırsaklarda rastlanılmaktadır. Çok nadir de olsa erkek cinsel organını ve safra kesesinde görülmektedir.

Kuru Kangren; Kan damarlarının daralması veya tıkanmasına bağlı olarak bir organ veya dokuya yetersiz kan gelmesi ya da yerel kansızlık sonucu irin yapıcı bakterilerin olmaması yüzünden, nekrotik dokunun suyunu kaybederek kurumasıyla oluşan kangren. Kuru kangren genelde donmalarda, zehirlenmelerde, kulak kepçesi, bacak ve kollarda görülmektedir.

Islak Kangren; Yaralanmalarda zarar gören kan damarları besledikleri bölgelere kan akışının aniden kesilmesine neden olur. Korumasız kalan bölge bakteri işgaline uğrar ve bunun sonucu oluşan iltihaplı kangren ıslak kangren olarak tanımlanır. Bu yaralanmalar trafik kazaları, ateşli silah yaralanmaları, yanık ve kesici alet yaralanması sonucu gibi travmatik yaralanmalar sebebiyle gelişebilmektedir. Çok nadirde olsa ameliyatlarda da karşılaşılmaktadır.

Gazlı Kangren; Zedelenen bir doku çevresinde başlayıp bağ dokusuna ve kaslara hızla yayılan oksijensiz yaşayabilen bakterilerin yol açtığı kangren türüdür. Daha çok kalın bağırsaklarda görülür. Gazlı kangren, dokuların zedelenmesi ve toprakla kirlenmesinin kolay olduğu savaş ortamlarında yaygındır. Yaralanma sonucunda bazı hücrelerin ölmesi bakteriler için gerekli besin kaynağını oluşturur. Diğer taraftan kan damarlarının hasar görmesi sporların etkin organizmalar haline gelmesi elverişli oksijensiz ortamı yaratır. Çoğu zaman stafilokok gibi oksijen kullanan bakteriler le birlikte bulunabilirler ve bunlar oksijeni tüketerek, oksijensiz yaşayan clostridiumların çoğalmasını sağlarlar.

Belirtileri ve Tehlikeleri; Bacak atardamarlarında hastalık varsa kangren kendiliğinden ortay çıkar. Genellikle deride hafif enfeksiyonla ya da zedelenme ile kendini gösterir. Kangren başlangıcında deri kızararak parlak bir görünüm almaya başlar. Bu bölgeye dokunulduğunda beyazlaşır ve yeniden pembeleşeceğine birkaç saniye beyaz kalır ardından solar, önce koyu kırmızı, sonra mor daha sonra da siyaha yakın bir renge dönüşür. Bacaktaki ciddi damar hastalıklarında, ilk önce enfeksiyonlar oluşur. Kangren ileri safhalarda ortaya çıkar. Bu durumda kan akışının zayıf olması nedeniyle de iltihapla savaşacak akyuvarların azlığına sebep olmaktadır.

Tedavisi ve Korunma; Kangren bir kez oluştu mu, bölgede durağan olan kan akışını canlandırmak ve durumu tersine çevirmek mümkün olamamaktadır. Ya kangrenli alanın kuru kangren ise kuruyup düşmesi beklenir (Mumyalaşma diye bilinir) ya da ağrıyı durdurmak ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için ilgili bölge kesilir. Sigara içenlerde ciddi atardamar hastalıkları, içmeyenlere oranla daha sık görülmektedir. İlk belirtisi olan baldır ağrıları, sigaranın bırakılması için bir işarettir. Ciddi atardamar rahatsızlığı olanlar ayak sağlığı uzmanlarına görünmelidirler ve evde manikür, pedikür yapmamalıdırlar, küçük bir kesik bile kangrene yol açabilmektedir.
" } ] }