Kangren

Kangren, insanlarda ve diğer bazı canlılarda dokuların kendisini besleyen damarların çeşitli nedenlere bağlı olarak görevini yapamamasıdır. Herhangi bir dokunun beslenmesine yardımcı olan damarın tamamen görevini yapamaması durumunda kısa bir süre içerisinde kangren problemi ortaya çıkmaktadır. Aslında kangren, kuru kangren ve yaş kangren olarak iki farklı gruba ayrılmıştır.

Kuru kangren: Genellikle kangren olmuş olan dokuların aşırı siyah bir renk almasıyla ayırt edilmektedir. Bu kangren türünde, hasta olmuş doku, son derece olumsuz bir şekilde etkilenerek kurumuştur. Bu kuruluğuyla sanki bir mumya derisi gibi bir görüntüsü vardır. Bu tip kangrenler, genellikle atardamarların tamamen tıkalı olmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu damarlardan az da olsa kan geçmemesi, dokuların ölmesine ve yavaş yavaş kurumasına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda tedavi mümkün olmadığı gibi ölü dokuların kişiye zarar vermemesi için bölgenin kesilmesi gerekebilir. Aksi durumlarda sorun diğer bölgelere doğru yayılarak kişinin hayatını kaybetmesine bile neden olabilir.

Yaş kangren: Yaş kangren sorununda genellikle dokulara giden kan azalır ve tamamen kesilmez. Bu sorunun bulunduğu kişilerde dokular ölmese bile aşırı bir şekilde mikrop kapar ve diğer enfeksiyonlara maruz kalır. Bu durumlar genellikle şeker hastalarında çok karşılaşılmaktadır. Fakat genel olarak bakıldığında kangren sorunu yaş ya da kuru fark etmeden damar bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Bu kangren sorununda problemin üstüne bir de enfeksiyonlar eklenince sağlam olan dokularda da şişme durumlar meydana gelebilmektedir. Kangrenli uzuv yaş kangren de kızarır ve su dolu kesecikler meydana getirir. Bu durumda da birçok zararlı madde kana karışarak kişinin kangren yüzünden zarar görmesine neden olur.

Kangren problemi, insan vücudunda tüm dokularda görülebilecek bir durumdur. Bu nedenle sadece birkaç dokuyla sınırlandırmak yanlış olacaktır. Fakat insan vücudunda bacaklar, apandisit ve ince bağırsakta çok sık bir şekilde kangren durumları meydana gelir. Fakat nadiren de olsa bile erkeklerde testisler ve erkek cinsel organında meydana gelmektedir. Bu durumların yanında belirtmek isterim ki kangren problemine neden olan birçok neden vardır. Bu nedenler;
  • İnsanlarda herhangi bir uzva giden atardamarlardan birinin tıkanması durumunda kangren problemi çok kısa bir sürede ortaya çıkmaktadır. Özellikle bacaklara ve kollara giden atardamarlardaki bozulmalar bir gecede kangrene neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda kangren meydana gelirken bölgede şişmeler meydana gelirken aynı zamanda şiddetli ağrılarda ortaya çıkabilir.
  • Bazı insanlarda kalp hastalıkları çok büyük sorunlara neden olmaktadır. Bunlardan biri de kangrendir. Kalbin herhangi bir hastalığı nedeniyle tüm dokulara ulaşacak bir şekilde kan pompalayamaması nedeniyle kangren meydana gelebilir. Bu gibi durumlara emboli adı verilmektedir.
  • İnsanların birçoğunda görülen şeker hastalığında atardamarlar bozularak zarar görür. Bu durumlarda kangren ortaya çıkabilir. Genellikle şeker hastalarının ayak baş parmaklarında meydana gelir.
  • Herhangi bir nedene bağlı olarak ortaya çıkan kemik kırıkları ya da alınan darbeler direk olarak kangrene neden olabilir. Bu nedenle meydana gelen düşmelerde ya da alınan darbelerde bölgenin çok iyi incelenmesi gerekir. Bu gibi durumlar aniden ortaya çıktığı için erkenden müdahale çok önemlidir.
  • Son olarak belirmek isterim ki insanlarda aşı sigara içilmesi ve aşırı alkol tüketilmesi durumunda kangren meydana gelebilir. Genellikle bu nedene bağlı olarak oluşan problemlerde küçük uzuvlar sorun olur.
Tedavi: Kangren olan bölgelerde diğer dokuların durumuna bakılarak tedaviler yapılmaktadır. Eğer komşu dokular durumdan aşırı bir şekilde etkilenmemişse ilaç tedavileri ve dolaşım bozukluğu tedavileriyle sorun ortadan kaldırılabilir. Bu gibi durumlarda cerrahi operasyonlar gerekebilmektedir. Kangren sorunlarının yüzde ellisi tedavi edilememektedir.
19.01.2024 23:20:24
Kangren ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kangren Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kangren"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kangren Belirtileri

Kangren Belirtileri, Kangren vücutta bölgesel olarak damarların görevini yerine getirememesi sonucunda, o bölgeye kan akışının olmamasından kaynaklı bölgesel...
Devamını Oku

Ayakta Kangren

Ayakta kangren, eski zamanlarda olduğu kadar olmasa bile birçok insanda günümüzde de meydana gelen bir durumdur. Aslında kangren sorununa günümüzde de hızlı ...
Devamını Oku

Kangren Hastalığı

Kangren hastalığı, kan dolaşımında büyük ölçüde azalma ya da bakterilerin neden olduğu enfeksiyon hastalığına kangren denir. Daha çok ayak parmakları, e...
Devamını Oku

Tırnak Batması Kangren

Tırnak Batması Kangren, Tırnak batması hayatımızı olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Tırnak batması el ve ayak tırnaklarında görülse de ayak tırnağında...
Devamını Oku

Kuru Kangren Tedavisi

Kuru Kangren Tedavisi, İltihaplı olmayan kangren kuru kangren olarak adlandırılır. Vücutta bulanan bütün dokular sağlıklı kalabilmesi için gerekli olan oksij...
Devamını Oku

Kangren Tedavisi

Kangren Tedavisi, Öncelikle kangren çok tehlikeli bir hastalık türüdür. İnsan vücudunda özellikle el, el parmakları, kol, ayaklarda ve ayak parmaklarında gör...
Devamını Oku

Kangren Almanca

Kangren Almanca, Kangren kelimesinin kökenine baktığımızda doku çürümesi doku sönmesi olarak geçmektedir. Kangren Almanca karşılığı ise gangran (Das g...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kangren Belirtileri
Ayakta Kangren
Kangren Hastalığı
Tırnak Batması Kangren
Kuru Kangren Tedavisi
Son Forum Konuları
Ayakta Kangren
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024